Aardgasvrij warmtesysteem kantoorpand Schouten Techniek
Als voorloper in de warmtetransitie kan de verdere verduurzaming van het eigen pand waarin Schouten Techniek gevestigd is, niet achterblijven. Samen met Four Energy is er een onderzoek gedaan naar de kosten en baten van het omschakelen op volledig elektrisch, ondanks de beperkingen van de netaansluiting. Want die kan op korte termijn niet verzwaard worden vanwege netcongestie. Lees in dit artikel alles over het onderzoek en de keuzes die gemaakt zijn.

 

Aardgasvrij kantoor

Schouten Techniek weet met innovatieve oplossingen voor warmte- en energiesystemen samen met partners veel waarde te creëren in (duurzame) bouwprojecten. En zeker in netcongestiegebieden zijn deze innovaties hard nodig. Een grootverbruik netaansluiting zit er simpelweg niet in of het duurt jaren voordat de gewenste netaansluiting er is. ”Bouwprojecten dreigen tot stilstand te komen of de broodnodige verduurzamingsslag kan niet worden gemaakt. In projecten voor onze klanten zijn wij dan ook constant op zoek naar innovatieve oplossingen waardoor de bouw door kan met de verduurzaming die nodig is. Ons eigen kantoorpand kan natuurlijk niet achterblijven. Samen met Four Energy hebben we dus onderzocht wat er moet gebeuren om ons kantoorpand geheel aardgasvrij te maken.”, aldus Coos Schouten, directeur van Schouten Techniek.

 

Het onderzoek

Het startpunt was het inzichtelijk maken van het huidige basisverbruik en wat er moet worden opgewekt aan zonnestroom om te kunnen voorzien het in verbruik. Daarbij is ook gekeken welke aanvullende maatregelen er mogelijk zijn om het verbruik te kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan extra isolatie. Four Energy bracht in kaart wat de invloed is van (meer) zonnepanelen, in combinatie met batterijopslag en het laden van het toenemend aantal elektrische voertuigen. En dat allemaal passend binnen de huidige netaansluiting.

 

Keuzes maken

Om een goed besluit te nemen over de maatregelen die kunnen worden gerealiseerd heeft Four Energy in samenwerking met Schouten Techniek een businesscase gemaakt. Op deze manier werd inzichtelijk welke maatregelen de meeste toegevoegde waarde leveren en op welke termijn. Zowel op de investering als de effecten op het gebied van verduurzaming.

 

Hoe verder?

Dankzij de studie vooraf zijn er heldere inzichten in de financiële impact van besluiten die worden genomen op basis van de business case. In deze fase is er een keuze gemaakt om de zonnepanelen verder uit te breiden met 120 kWp, een batterij toe te voegen (62,5 kW 215 kWh) en het aantal laadpunten uit te breiden van 20 naar 36 stuks. Door deze uitbreiding, samen met het WKO-warmtepompsysteem dat met de eigen Schouten-regeling slim aan te sturen is, kan de laatste gashulpketel worden verwijderd. Rond de zomer van 2024 is het kantoorpand dan volledig aardgasvrij en geschikt voor de Next Generation. Daarnaast is er een duidelijk beeld van de energiebehoefte, nu en in de komende jaren. En dit alles binnen de mogelijkheden van de bestaande net aansluiting.

Wil je met jouw bedrijf ook stappen zetten naar een aardgasvrij en duurzaam warmtesysteem? Neem dan contact met ons op.