Energiecompensatie voor huishoudens met blokverwarming
Hoe worden huishoudens met een aansluiting op blokverwarming gecompenseerd? Eind november dit jaar wordt er meer bekend over de tegemoetkoming, maar wat er nu al bekend is delen we in deze korte update.

Voor huishoudens met een eigen (kleinverbruik) aansluiting op stroom, gas of warmte is de uitwerking van het prijsplafond al bekend.
Mensen met een gedeelde gas- of warmteaansluiting, ofwel blokverwarming, krijgen ook een tegemoetkoming. Hoe deze regeling er precies uit komt te zien wordt momenteel door het ministerie van Klimaat en Energie met alle betrokken partijen verder uitgewerkt.
Dit is wat we nu weten:

  • Huishoudens met blokverwarming krijgen een vast bedrag per huishouden. Dit geldt overigens niet alleen voor gas of warmte, maar ook voor stroom. De hoogte van dit bedrag is nog niet bekend.
  • De eigenaar of beheerder van het gebouw met blokverwarming moet het bedrag aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld de verhuurder zijn, de vereniging van eigenaren of de beheerder van de aansluiting.
  • De eigenaar of beheerder van de aansluiting krijgt het bedrag in één keer uitgekeerd via de Belastingdienst. Vervolgens moet dit bedrag worden verrekend per huishouden dat is aangesloten op de betreffende blokverwarming.
  • Eind november maakt het ministerie hier meer over bekend.

 

Naar verwachting zal op 1 januari 2023 nog niet bekend zijn hoe de regeling voor blokverwarming er precies uit komt te zien. De bewoners in gebouwen met blokverwarming moeten dus nog even geduld hebben.