VEELGESTELDE VRAGEN
Vragen over uw contract, facturen of technische vragen over uw installatie thuis? Onze FAQ geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen. We helpen u graag.
FAQ
Vragen over uw contract, facturen of technische vragen over uw installatie thuis? Onze FAQ geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen. We helpen u graag.
Als de warmtepomp in de stand automatisch verwarmen en koelen staat maakt de warmtepomp in de woning zelf de schakeling tussen verwarmen en koelen. De schakeling gebeurt als het buiten gemiddeld 19 graden is, gemeten over 24 uur, en er geen warmtevraag van binnen geweest is. Het is belangrijk om de warmtepomp te laten koelen. Niet alleen voor comfort in de woning, maar ook omdat een centrale bron de warmte kan gebruiken uit de woning om op te warmen voor de winterperiode, oftewel het regenereren van de bron. Ook als de warmtepomp actief in de stand koelen staat, slaat de koeling pas aan als aan de temperatuur voorwaarde 19 graden, 24 uur voldaan is.
De warmtepomp maakt dus zelf de schakeling tussen verwarmen en koelen. Als de thermostaat een * laat zien in de display is het toestel daadwerkelijk aan het koelen. Zie je een ‘vlammetje’ in de display, dan staat het systeem op verwarmen.
Goed om te weten:
Op de bewonerspagina vind je meer informatie over het energiesysteem in de woning. Klik op deze link en zoek op de plaatsnaam om jouw bewonerspagina op te zoeken. Hier vind je ook onze contactinformatie en tariefbladen wanneer Four Energy op jouw adres ook warmte levert.
Wij incasseren de vergoeding voor de huur van je energiesysteem op de eerste werkdag van de maand. Een aantal dagen voor de incassering ontvang je een factuur per mail ter kennisgeving. Deze factuur vind je ook in het bewonersportaal.
Als je een SEPA-machtiging hebt afgegeven aan Four Energy en het lukt niet om de vergoeding te incasseren dan proberen wij het de komende vier dagen opnieuw te incasseren. Als het bij de laatste poging nog niet lukt, dan stoppen wij met de incassering van die maand en ontvang je van ons een bericht dat wij het bedrag niet hebben kunnen incasseren. In dat bericht verzoeken wij je het bedrag dan handmatig naar ons over te maken. Je SEPA-machtiging blijft wel gewoon van kracht, dus voor de volgende maand pakken wij het incasseren weer op.
Je ontvangt dan van ons een factuur met het verzoek om de vergoeding naar ons over te maken.
Je ontvangt van ons een aantal herinneringen om de factuur te betalen. De betalingstermijn staat vermeld op de factuur. Zorg dat je voor deze datum betaalt. Lukt dat niet dan nemen we opnieuw contact met je op om eventueel een betalingsregeling af te spreken of er wordt een incassoprocedure gestart.
Mail ons op helpdesk@fourenergy.nl. Wij sturen je dan een nieuw SEPA-machtigingsformulier toe en/of een link om de machtiging digitaal te kunnen afgeven. Deze laatste mogelijkheid hopen wij vanaf april 2025 te kunnen aanbieden.
Helaas is dat nog niet mogelijk bij ons, maar daar werken wij wel aan. Tot die tijd kan je dit formulier printen en ingevuld en ondertekend terugsturen. Dat kan gratis. En heb je geen printer? Neem dan contact met ons op, dan sturen we je een formulier toe.
Wanneer je je energie-installatie hebt afgekocht, geldt dat het systeem gedurende 5 jaar vanaf het moment van oplevering instandgehouden wordt door Four Energy. De kosten voor deze instandhouding zijn inbegrepen bij de kosten voor het energie-installatie
Eigenaren van woningen hebben tot 3 maanden na de oplevering van hun woning de mogelijkheid om de warmtepomp af te kopen. Na deze periode is het niet meer mogelijk om de warmtepomp af te kopen. Bij afkoop geldt dat het systeem gedurende 5 jaar vanaf het moment van oplevering instandgehouden wordt door Four Energy. De kosten voor deze instandhouding zijn inbegrepen bij de kosten voor het energie-installatie. De kosten voor het doorhalen van het opstalrecht bij de notaris zijn niet inbegrepen. Je dient hiervoor zelf een notaris te vinden. Na de instandhoudingsperiode van 5 jaar eindigt de exploitatieovereenkomst.
Op een warmtenet zijn meerdere woningen of bedrijven aangesloten die gebruik maken van een lokale warmtebron. Via ondergrondse leidingen wordt deze warmte naar de aangesloten woningen of bedrijven gestuurd en het afgekoelde water wordt terug gevoerd naar de warmtebron. Je hebt dus geen aardgasaansluiting meer voor de verwarming en het warme tap water. Warmtenetten dragen bij aan minder gasverbruik en zijn duurzaam.
Bij een blokverwarming is er een installatie die meerdere appartementen verwarmt. De warmtebron van de blokverwarming kan bijvoorbeeld restwarmte zijn uit industriële processen, maar ook door de verbranding van aardgas. Er zijn dus verschillende warmtebronnen mogelijk.
Er zijn veel verschillende warmtebronnen. Denk aan aardwarmte, maar ook restwarmte van bijvoorbeeld industriële processen. Bij Four Energy weet je precies waar de warmte vandaan komt dankzij de warmte-etiketten die wij publiceren op de website. Bekijk het op deze pagina.
Elke leverancier van warmte is verplicht om transparant te communiceren over waar de warmte vandaan komt. Dat gebeurt met zogenoemde warmte-etiketten waarop precies staat waar de warmte vandaan komt, maar ook hoeveel CO2 er is vrijgekomen bij de productie van die warmte. Four Energy publiceert jaarlijks de warmte-etiketten op deze pagina per project.
Met een aansluiting op het warmtenet kun je niet zomaar overstappen op een andere warmteleverancier. Wil je toch geen warmte meer ontvangen van ons? Dan moet er toestemming zijn de betreffende pandeigenaar. De kosten voor afsluiting komen ten laste van de woningeigenaar.
Four Energy heeft een netwerk van vaste en gespecialiseerde partners die het onderhoud en beheer doen van de installatie bij u thuis. Op de bewonerspagina vind je de juiste contactgegevens of kan je direct op ‘help’ klikken.
Bij overgrote deel van onze systemen zit In de afleverset een warmtemeter. Hierop kun je de meterstanden aflezen als je dit graag wilt weten (voor eigen gebruik). Elke meter stuurt automatisch de meterstanden naar ons door, hier hoef je zelf niets voor te doen. Mochten we een foutmelding krijgen (of geen meterstand) nemen we contact op voor het vervangen van de meter.
Op de bewonerspagina vind je de juiste contactgegevens of kan je direct op ‘help’ klikken.
Vanaf 1 januari 2024 geldt er geen prijsplafond meet voor energie. Je betaalt dus het tarief dat in je energiecontract staat.
De tarieven voor warmte zijn voor een groot deel afhankelijk van de warmtebron die wordt gebruikt en de kosten die zijn gemaakt voor het warmtenet. Per warmtenet hanteert Four Energy dan ook een apart tarief dat hier rekening mee houdt. U kunt de tarieven vinden op de projectpagina. Wilt u meer weten over hoe de warmtetarieven worden vastgesteld? In dit artikel leggen we het uit.
Four Energy heeft de aansluit- en leveringsvoorwaarden overzichtelijk op een rij gezet voor zowel kleinverbruikers als grootverbruikers. De voorwaarden, voorschriften en regelingen zijn gewijzigd op 15 november 2022 en kunt u hier vinden.
De Warmtewet biedt bescherming aan afnemers van warmte en stelt regels over tarieven en vergoedingen bij storingen. Een vergoeding op basis van de Warmtewet geldt wanneer sprake is van een overeenkomst tussen een warmteleverancier en een kleinverbruiker (zoals een huurder of VvE) voor de levering van warmte via een collectief warmtenet of een blokverwarmingssysteem.
Bij een ernstige storing in de warmtelevering van Four Energy vanaf 8 uur, heb je mogelijk recht op een wettelijk vastgestelde standaardcompensatie. De hoogte van de compensatie bedraagt € 35,- bij een onderbreking van 8 tot 12 uur. Voor elke volgende aaneengesloten periode van 4 uur ontvang je € 20,-.
Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor het ongemak. Als je recht hebt op compensatie krijg je automatisch bericht. Je hoeft hier niets voor te doen.
Wanneer wordt de compensatie niet uitgekeerd?
Uitgebreide informatie over de warmtewet vind je op de website van de ACM.
De vergoeding op basis van de Warmtewet is niet van toepassing in situaties waarin géén sprake is van een leveringsovereenkomst volgens de wet. Dit geldt bijvoorbeeld bij:
Wat voor aansluiting je hebt, staat op onze overeenkomst. Je kunt het ook altijd bij ons navragen.
© 2025 Four Energy