Om welke gebieden gaat het?
Deze gebieden zijn aangewezen in de Transitievisie Warmte die alle gemeenten hebben opgesteld. Hierin staat aangegeven wanneer en op welke manier wijken, buurten en bedrijventerreinen van het gas af worden gehaald. Het eerste doel is om in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen te hebben verduurzaamd en van het gas af te halen. Het einddoel is om in 2050 alle woningen en bedrijven van het gas te hebben. In nieuwsberichten gaat overigens vaak over woningen, maar ook de warmtevoorziening van bedrijfspanden hoort hierbij. Wil je weten welke oplossing je gemeente nu voor zich ziet? Four Energy heeft de gebieden in kaart gebracht en kan je informeren over wat de plannen zijn en wat die voor je bedrijf betekenen. Neem contact met ons op!
Wat is de impact van aangewezen aardgasvrije gebieden?
In Nederland zijn er ongeveer 7,2 miljoen gasaansluitingen voor huishoudens en 2.929 aansluitingen voor grootverbruikers, zoals bedrijven en industriële locaties. Door de overgang naar een aardgasvrije toekomst staan veel bedrijven voor de uitdaging om hun warmtevoorziening te verduurzamen. Dit heeft ook impact op de elektriciteitsaansluiting en totale energievraag, vooral bij grootverbruikers. Daarnaast speelt de factor tijd een rol, want het betekent dat je in zo’n aangewezen gebied maximaal acht jaar de tijd hebt om je aan te passen. Hoewel acht jaar, na vaststelling van het besluit voor jouw buurt relatief lang lijkt, is het bij verduurzamingsplannen slim om nu alvast te kijken naar mogelijkheden om je pand gasloos te maken. Er wordt namelijk verwacht dat er op gasverbruik steeds hogere belastingen en toeslagen komen, waardoor het gebruik van aardgas steeds minder aantrekkelijk zal worden.
Is het verplicht?
Het besluit om een gebied gasloos te maken wordt uiteindelijk door de gemeenteraad besloten. Daarin kan aangegeven worden wat de gewenste manier is om dit te bereiken, maar als gebouweigenaar blijf je een keuze houden in hoe je dit doet zonder fossiele bronnen te gebruiken.
Wat kan je nu al doen?
Four Energy kan helpen om inzicht te krijgen in wat deze overstap betekent voor je elektriciteitsaansluiting en de energievraag. Wij adviseren bedrijven bij het maken van de juiste keuzes voor een toekomstbestendige en efficiënte energievoorziening. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden om je bedrijf klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst en kom er gelijk achter of het gebied waar je bedrijf is gevestigd is gemarkeerd als aardgasvrij gebied.
Hoe ver is de wetgeving?
Zoals je in het begin van dit artikel las is de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (WGIW) door de Tweede Kamer en Eerste Kamer heen. De gemeenten krijgen daarmee dus onder andere de aanwijsbevoegdheid. Voordat de gemeenten hier gebruik van kunnen maken, worden de bevoegdheden op grond van de Wgiw verder uitgewerkt in onderliggende regelgeving (Bgiw). De Wgiw moet nog worden gepubliceerd in het Staatsblad en in werking treden. De verwachte inwerkingtreding is 1 januari 2026.